Amatőr hibával indultunk

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 29.

Nem akármilyen végkimenetelű meccset veszített el az EKE-Eger-KOK idei szezonnyitóján.

 

Tudvalévő volt, hogy még a tavalyinál is nehezebb év vár az EKE-Eger-KOK férfi kosárlabdacsapatára, ám, ahogy a mondás is tartja, szegény embert még az ág is húzza. Nos, a péntek esti szezonnyitó során húzta is rendesen a csapatot a balszerencse...

 

No, de haladjunk szépen sorjában, elvégre is, valóban a bajnokság nyitómeccséről beszélünk. Szóval a helyzet abból a szempontból nem változott tavaly óta, hogy idén is az NB I/B Zöld csoportjában állt a rajtvonal mögé az egyetemista társaság, ám a nyári időszakban többen is eligazoltak a keretből. Megyes Ákos, Kiss Bálint, Szabó Gábor, Veres Dávid, és főleg Mészáros Bence távozása is érzékenyen érintette a társaságot, már csak azért is, mert új játékos csak minimális számban érkezett.

 

Ezzel szemben az új idény legelső riválisánál komolyabb játékosmozgást tapasztalhattunk az érkezők oldalán, a tavalyról ismert együtteshez képest ugyanis négy-öt új embert is felfedezhettünk a kezdésnél. Az érkezők ráadásul mind erősítést is jelentettek a SMAFC-nál, tehát az előző év oda-vissza történő egri győzelme manapság már nem tűnt feltétlen papírformának.

 

Jobban is kezdte a találkozót a házigazda, igaz, az első negyed végén még csak minimálisnak volt nevezhető az előnye. A folytatásban sem volt egyébként óriási a különbség a két fél között, sőt, a harmadik etap végére tíz ponton belül értek a mieink, vagyis az utolsó felvonásban akármit is el lehetett képzelni. Egri részről különösen Máté Balázsnak ment jól a játék, aki végül huszonhárom ponttal zárt, köztük hat sikeres távolival, és nyolc lepattanóval, de Ungi Keve is kitett magáért.

Így érkeztünk el a záró játékrész közepéhez, amikor nem akármilyen dolgok borzolták a kedélyeket. Kezdjük ott, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének szabályrendszere szerint, legalább két U20-as korosztályú fiatalnak ott kell lennie a meccskeretben, közülük pedig egynek folyamatosan a parketten is. Na már most, Szatmári Roland a harmincnegyedik percben megkapta ötödik faultját, ami után a másik fiatal, Szabó Martin érkezett a pályára, szintén négy hibával. Több, mint öt minutumot kellett volna ekkor még kihúzni abból a szempontból, hogy ne szabálytalankodjon az EKE hetese, csakhogy nem sokkal pályára lépesét követően, ő is beütött egy faultot, amivel szintén kizárták a játékból a bírók.

 

A szabályok egyértelműen fogalmaznak ilyen szituációban, amennyiben ugyanis nem tud az érintett csapat a pályára küldeni legalább egy U20-as korosztályú játékost, úgy, bár végig kell játszani a meccset, de négy az öt ellen. Sopronban is ez történt, így pedig függetlenül attól, hogy jól tartották magukat Váczi Péter tanítványai, végleg megpecsételődött a sorsuk. Csak, hogy teljesen konkrétak legyünk, a mérkőzés jegyzőkönyvébe a pályán elért 81-63-as hazai győzelem került végeredményként, ám a soproniak 20-0-val fogják megkapni a győzelmet, a mieinknek pedig még az az egy pont sem jár, amiért pályára léptek, plusz még meg is fogja őket büntetni a szövetség.

 

Mit ne mondjunk, a szezon első fellépése elég emlékezetesre sikeredett, ezzel együtt elég bosszantóra. A vereség legalábbis egy dolog, de ilyen mértékű hibát súlyos következmények nélkül nem lehet elkövetni....

 

 

Mestermérleg:

 

Váczi Péter: - Azért sajnálom, hogy ez történt, mert megmondom őszintén, egyrészt benne lehetett volna a mérkőzésben akármi is, másfelől pedig ilyen amatőr dolgot csinálni, egészen egyszerűen nem lehet. Elkezdjük az utolsó negyedet nagyjából szoros eredménnyel, aztán elkövetünk két elképesztő hibát. Ami fájó az egészben, hogy a szabályok miatt, még azért sem kapjuk meg így az egy pontot, hogy pályára léptünk. Amennyiben csak a meccset nézzük, két kiváló egyéni teljesítményünk volt, ebből kellett volna még kettő, és akkor abszolút reális lett volna a győzelem. No, meg, ha kicsit jobb a dobószázalékunk. Így viszont minden értelmetlenné vált, mert ilyen hibát tényleg nem lehet elkövetni...


 

 

 

A mérkőzés jegyőzkönyve:


NB I/B, férfiak, Zöld-csoport, 1. forduló
SMAFC – EKE-Eger-KOK
81-63 (19-15, 17-13, 24-25, 21-10)
Sopron, 100 néző.
V.: Esztergályos R., Benedek Z., Csák M.
EKE: Szabó M. 2, Steier 3, Illés B. 2, MÁTÉ 23/18, Szicsák B. 2. Cs.: Pomázi 1, Papp B. 3/3, Varga I. 5, Horváth R. 8, Beák B., Szatmári, UNGI 14. Edző: Váczi Péter.

 

 

 

Az 1. forduló további eredményei:


Ceglédi KE - Knipl Kft. Bonyhádi KSE 85-76
Óbudai Kaszások - KTE-Duna Aszfalt U23 65-61
OMNIA Pub&Food Békés - Vásárhelyi Kosársuli 89-77
Szolnoki Olajbányász U23 - Concordia Motax KC Pápa 72-58
Pécsi NKA - Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 96-69

DEAC U23 - Újpest-MT 

 

 

 

 

 

 

Fenyves Balázs, 2019.09.20.
(FOTO: Balogh Tibor, archív)


< Vissza