Az utolsó dobás döntött

Varga Imre utolsó másodperces triplájával megvan a szezon első sikere.

 

Talán még mindig fájó az emléke az idei bajnokság első mérkőzésének, amelyen hazai környezetben huszonhét pontos vereséget szenvedett az EKE-Eger-KOK férfi kosárlabda együttese. Nem is elsősorban a kudarc, sokkal inkább a mutatott játék volt lehangoló.

 

Ilyen előjelekkel kellett megejteni a szezon első idegenbeli fellépését, amelyet péntek este rendeztek a Concordia Motax KC Pápa otthonában. Az aktuális rivális eddig szintén egy találkozót tudhatott a háta mögött, a KTE elleni hazai sikerrel azonban érthetően, sokkal jobban rajtolt, mint az egyetemista társaság.

 

Egy forduló után ugyanakkor elég nehéz lett volna messzemenő következtetéseket levonni, hogy pontosan ki is számít az összecsapás egyértelmű esélyesének, és hát az igazat megvallva, az egész mérkőzés úgy alakult, hogy nem is nagyon lehetett eldönteni, ki örülhet majd a végén. Szoros csatát láthatott a nem éppen nagyszámú publikum, amelyen nem igen engedte el egymás kezét egyik fél sem.

 

A találkozó legnagyobb különbsége még az első negyedben alakult ki, amikor egy sikeres Máté Balázs féle távolival 20-11-re vezettek az egriek. A második felvonás viszont a házigazdának sikerült jobban, és a nagyszünetben már pápai előnyt jegyezhettünk fel.

Ezek után tényleg felváltva estek a kosarak, hol az egyik, hol a másik gárda vezetett, mígnem elérkeztünk az abszolút végjátékhoz. Ekkor úgy tűnt, lezárja a meccset az EKE, hiszen az utolsó előtti percben hatpontos különbséget eszközölt ki. Igen ám, csakhogy a hazaiak időt kértek, és két triplával egyenlítettek.

 

Mindez azért volt fájó dolog, mert a második dobás előtt még mindig volt egy mezőnyfaultjuk a vendégeknek, mégsem jött a taktikai szempontból fontos szabálytalanság. Egy másodperc maradt ráadásul ekkor, ami megint csak tetézte a drámát, hiszen a csarnokban szinte mindenki azt hitte, hogy utolsó másodperces dobást láthattak. Igen ám, csak éppen a zsűri asztalnál jelezték, hogy minimális idő még hátra van a rendes játékidőből.

 

Váczi Péter amolyan minden mindegy alapon így aztán még időt kért, sőt, miután letelt az egy perc, kért még egyet, és két lehetséges játékot beszéltek meg a hátralévő időre. Végül a legegyszerűbb, és egyben a legnehezebb is jött össze, ugyanis a bedobás után Varga Imre kapta meg a labdát, aki több mint tíz méterre az ellenfél palánkjától elvállalta a távoli kísérletet. A próbálkozás pedig pontosnak bizonyult, kvázi utolsó másodperces triplával sikerült nagyon értékes, és nem akármilyen győzelmet aratni.

 

 

Mestermérleg:

 

Váczi Péter: - Az első mérkőzés sokkja után, sikerült rendezni a sorokat, és egy értékes idegenbeli győzelmet arattunk. Az egész meccset nézve, pláne, az utolsó negyedet, ahol már jobbak voltunk, megérdemelten nyertünk. Ugyanakkor megint volt tanulsága a találkozónak, mert az utolsó két percben ismét megremegett a kezünk, de szerencsére a végén jött Varga Imi.


 

 

 

A mérkőzés jegyzőkönyve:


NB I/B, férfiak, Zöld-csoport, az 1. fordulóból elhalasztott mérkőzésen:
Concordia Motax KC Pápa – EKE-Eger-KOK
68-71 (19-26, 18-9, 13-12, 18-24)
Pápa, 50 néző.
V.: Jurák K., Gaál I., Lövei L.
EKE: MÉSZÁROS B. 18/6, Illés B., MÁTÉ 18/9, Szicsák B. 6, VARGA I. 21/3. Cs.: Szabó G. 5/3, Ungi 2, Pomázi, Steier 1, Megyes. Edző: Váczi Péter.

 

 

 

A 1. forduló további eredményei:


Bajai Bácska FKE – Tiszaújvárosi Phoenix KK 120-73
Salgótarjáni KSE – Vásárhelyi Kosársuli 70-85
Alba Fehérvár II. – Óbudai Kaszások 76-62
DEAC U23 – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 80-90
KTE-Duna Aszfalt II. – SMAFC 88-57

 

 

 

 

 

 

Fenyves Balázs, 2018.09.29.
(FOTO: Kakuk Dániel, archív)


< Vissza