Botrányos bíráskodás

Nem bírta a játékvezetői nyomást a MAFC II. otthonába látogató kosárlabdacsapatunk.

 

Alaposan felkavarta az indulatokat az EKE-Eger-KOK legutóbbi, vasárnap esti bajnoki fellépése. Az NB I/B keleti csoportjának aktuális játéknapján a sereghajtó MAFC II. otthonában, az ellenfél tabellán elfoglalt pozíciója ellenére is nehéz mérkőzés várt az egriekre.

 

A fővárosiak legalábbis hazai meccseiken gyakorta szerepeltetik az A-csoportos együttesükben érdekelt játékosokat, így volt ez most is. Ezt a tényt betervezték persze a vendégek, és ennek megfelelően készültek a találkozóra, egy másik tényezőre viszont egyáltalán nem számítottak.

 

Nevezetesen a játékvezetésre. A helyzet az, hogy ezen a napon katasztrofális módon teljesített a három „sípmester", ami bizony a végeredményben is alaposan meglátszik. Szinte a teljes összecsapás során elképesztő gyakorisággal fújták a személyi hibákat a mieink ellen, a legtöbb esetben pedig büntetők következtek ezen szituációk után, amelyeket jó százalékát bedobálták a budapestiek.

 

Az előrejáték az egrieknek sem okozott gondot, a prímet például az a Tóth Zoltán vitte, aki negyvenöt pontjából (!) tizenegy sikeres távoli kísérlettel operált (!), amivel messze a meccs legjobbja lett. Kár, hogy még ez a fantasztikus egyéni teljesítmény sem ért szinte semmit.

Tóth Zoltán mellesleg tizenhét másodperccel a záró negyed vége előtt egy újabb triplával mentette hosszabbításra a mérkőzést, ahol ugyanakkor már a házigazda akarata érvényesült. Nem volt ekkor már nehéz dolguk a hazaiaknak, hiszen a másik oldalon öt ember is kipontozódott, plusz még egy négy személyi hibával játszott.

 

Nem is csoda, hogy Váczi Péter az utolsó percekben már nem rejtette véka alá véleményét, az elképesztő jeleneteket tartogató összecsapás összegzéseként mégis érdemes dicséretként megemlíteni, amiért ilyen részlehajló bíráskodás mellett is mindössze egy egri technika hiba született reklamálásért.

 

A vége tehát botrányos MAFC-győzelem, aminek kellene, hogy legyen utóélete a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségénél. Itt derül majd ki legalábbis, hogy mennyire van értelme a szövetség azon szabályának, miszerint minden találkozó felvételét fel kell tölteni az internetre. Ami ugyanis vasárnap este Budapesten történt, az alighanem csak káros hatást vált ki ezen, egyébként szép sportág megítélésével kapcsolatosan...

 

 

Mestermérleg:

 

Váczi Péter: - Senkit ne tévesszen meg, hogy ellenfelünk az utolsó helyről várta a mérkőzést, mert a MAFC-nál az NB I/B-s fellépések alkalmával sokan visszajátszanak az A-csoportból. A legnagyobbat mégis a játékvezetéssel kellett harcolnunk. Azt hiszem, beszédes adat a 37:9-es büntető arány, illetve, hogy öten is kipontozódtak tőlünk, pedig mind a két együttes rengeteget zónázott védekezésben. Ez a fajta részlehajlás nagyon megnehezítette a dolgunkat, és hogyha csak a büntetőket nézzük, már ennél a statisztikai mutatónál is több mint húszpontos hátrányba kerültünk. Azt gondolom, normál körülmények között a mostanitól ellentétes végeredmény született volna, de ezt most nem engedték nekünk...

 


 

 

 

A mérkőzés jegyzőkönyve:


NB I/B, férfiak, kelet, 16. forduló
MAFC II. – EKE-Eger-KOK
105-98 (17-21, 24-25, 26-22, 19-18, 19-12) h.u.
Budapest, 150 néző, V.: dr. Szakáll I., Szilágyi B., Pécsi Zs.
EKE: TÓTH Z. 45/33, Szabó G. 3/3, Csabák 11/6, Varga I. 9, Csákvári. Cs.: JAKAB ZS. 20/12, UNGI 6, Illés B. 4, Megyes. Edző: Váczi Péter.

 

 

 

A 16. forduló további eredményei:


Budapesti Honvéd SE – Nyíregyháza Blue Sharks 78-85
DEAC – MEAFC 100-84
Calle Pubfood Békés – Vásárhelyi Kosársuli 82-76
Salgótarjáni KSE – Tiszaújvárosi Phoenix KK 72-75
Óbudai Kaszások – Nagykőrösi Sólymok KE 104-82

 

 

 

 

 

 

Fenyves Balázs, 2017.02.13.


< Vissza