Életben maradtunk!

Utolsó módosítás: 2021. április 09.

Kiegyenlítette DEAC elleni párharcát férfi kosárlabdacsapatunk. Döntés vasárnap.

 

Élet, vagy halál! Nem volt túlzás ez a felkiáltás a péntek esti EKE-Eger-KOK – DEAC U23 mérkőzés előtt, hiszen hazai vereség esetén véget ért volna a bajnokság, ráadásul a lehető legrosszabb eredménnyel: kieséssel.

 

Így aztán nem kellett túl sokat ragozni a dolgokon, egyértelmű volt a képlet, mindenképpen nyerniük kellett az egrieknek ahhoz, hogy folytatódjon az egyik fél második sikeréig tartó párharc az NB I/B Zöld-csoportjának alsóházi rájátszásában. Jó hírt jelentett a három nappal korábbi összecsapáshoz képest, hogy visszatért Máté Balázs, míg vendég oldalon két keddi magas ember is hiányzott. Hogyha a hazai környezet tényét is idevesszük, sokkal jobb esélyekkel indult a találkozó.

Az első percekben érezni lehetett a meccs tétjét, legalábbis elég nehezen akart megszületni az első hevesi kosár. 9-7-nél vezetett első ízben a vendéglátó, köszönhetően Csomor Péter triplájának, innentől pedig egészen a negyed végéig sikerült is megőrizni a fórt. Igen ám, csakhogy az utolsó támadások a debrecenieké volt, vagyis kétpontos hátránynál jöhetett az első kisszünet.

 

Amit aztán a második felvonás első felében kaptunk, azt talán csak legmerészebb álmunkban gondoltuk volna. Egészen pontosan egy 13-0-ás egri rohanás következett, amire csak öt perc elteltével tudott először érdemben reagálni a hajdúsági alakulat. Ezzel a remek periódussal sikerült is tíz pont fölé érni a különbség terén, kár, hogy aztán a nagyszünetig hátralévő időben eladta komolynak tűnő előnyét az EKE. A nagyszünetben ezzel együtt is közte néggyel fordulhattunk, tehát féltávnál semmi sem dőlt el.

 

Szerencsére fordulás után sem következett be nagyobb fordulat a játékban, sőt, ismét a hazaiak kedve szerint kezdett alakulni a mérkőzés. Egri részről mindig akadt olyan játékos, aki jókor tett hozzá a meccshez, ezért meglehetősen sok embert ki lehet emelni. Fontos láncszeme volt a csapatnak Szicsák Bence, és Máté Balázs, ugyanis mindketten dupla-duplával zártak. Szicsák tíz ponttal és tizenkettő lepattanóval, míg Máté tizenhárom egység mellett tizenegy elcsípett labdával.

A remek egyéni teljesítmények elővetítették, hogy nemcsak győzelem lehet a dologból, de még magabiztos, izgalommentes végjáték is. Az utolsó negyedben, amikor tartani kellett a tíz pont feletti differenciát, akkor Illés Balázs vitte hátán a társakat, hiszen bátor betöréseivel rendre eredményes tudott lenni. Rajta kívül Papp Bendegúz is rendkívül ponterős játékot tudott bemutatni, és nem csak azért, mert az utolsó percekben rendre ellene faultoltak a hajdúságiak, ami révén jöhettek a precíz büntetők.

 

Egy szó, mint száz, igazság szerint, nem igen volt gyengepontja az Egernek ezen a napon, legalábbis a DEAC-cal szemben egészen biztosan. A szezon egyik legjobb teljesítménye így egyelőre arra elég, hogy sorsdöntő mérkőzés dönti el a párharcot. Vasárnap délután 16 órától Debrecenben biztosan kiderül, melyik fél számára ér véget a bajnokság, ezzel a sikerrel pedig nagyon bízunk benne, új erőre kapnak Váczi Péter tanítványai, egy idegenbeli bravúrral meghosszabbítva az idei szezont.

 

Mestermérleg:

 

Váczi Péter: - Sajnos nem sok sikerélményünk volt ebben a szezonban, ezért is örülünk még jobban ennek a mostani győzelemnek. Ezzel ráadásul életben maradtunk, és szívből örülök neki, hogy nem adjuk könnyen azt a tizenhárom évet, amit az NB I/B-ben töltöttünk egy huzamban. Elégedett lehetek a csapatommal, mert sok jó egyéni teljesítményt láthattunk, ami akár még arra is jó lehet, hogy vasárnap Debrecenben magunk javára fordítsuk a párharcot. Egyet ígérhetek, mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy ne fejeződjön még be számunkra a bajnokság.


 

 

 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

 

NB I/B, férfiak, Zöld-csoport, rájátszás a 9-14. helyért, 2. mérkőzés
EKE-Eger-KOK – DEAC U23
78-65 (15-17, 22-16, 14-9, 27-23)
Eger, Eszterházy-csarnok, zárt kapuk mögött.
V.: Györfy R., Polonkai B., Jankovics V.
EKE: ILLÉS B. 12, CSOMOR P. 9/3, Klepej 5/3, Szabó M. 4, SZICSÁK 10. Cs.: MÁTÉ 13/3, PAPP B. 18/3, Steier 5/3, Mondi, Pomázi 2, Kátai, Sárosi. Edző: Váczi Péter.

 

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-1.

 

 

 

 

 

 

Fenyves Balázs, 2021.04.09.
(FOTO: Balogh Tibor)


< Vissza