Most már nehéz a helyzet

Utolsó módosítás: 2021. március 21.

Újabb vereségükkel biztosan alapszakasz utolsók férfi kosárlabdásaink.

 

Csupán azért nem aposztrofálhattuk kiesési rangadónak az EKE-Eger-KOK utolsó hazai bajnokiját az NB I/B Zöld-csoportjának alapszakaszában, mert a vendég DEAC U23 gárdája a versenykiírásnak köszönhetően, nem eshet ki az osztályból. Ettől azonban még tény, a tabella utolsó két helyezettje feszülhetett egymásnak vasárnap délután az Eszterházy-csarnokban.

 

Ami az előzményeket illeti, az egri csapat szezonbéli egyetlen idegenbeli sikerét éppen Debrecenben aratta, emiatt pozitív emlékekkel várhatta a találkozót, no meg előzési szándékkal. A vendégek legalábbis mindössze egyetlen győzelemmel szereztek többet a mieinknél, vagyis hazai siker esetén, helyet cseréltek volna egymással a felek.

 

Kezdetben úgy tűnt, rendben is lehet a mérkőzés, hiszen jó támadójátékot bemutatva, reménykeltően kezdett az EKE. A sok pont mindkét oldalon jellemzője volt az első negyednek, így az eredményes támadásvezetés ellenére sem sikerült markánsabb előnyt kicsikarniuk Pomázi Patrikéknak.

A második etap is hasonló játékot hozott, mint az előző, azzal a különbséggel, hogy ezt már a hajdúsági fiatalok nyerték. Ennek ellenére is egri vezetést mutatott a tábla féltávnál, ugyanakkor a három közte könnyen lehetett volna nagyobb szám is, amennyiben a nagyszünet előtti percekben nem láttunk volna hazai részről négyből négy rontott büntetőt.

 

A térfélcserét követően is érezni lehetett, hogy kiélezett ütközet lesz ez a végsőkig, ennek alapján a harmadik játékrész sem hozott komoly változást a játék képében. Sajnos azonban az utolsó negyedben alapjaiban változott meg minden. A DEAC egyre dominánsabb tudott lenni, vagy, ha az érem másik oldalát nézzük, az Eger nagyon sok hibát vétett.

 

Ekkorra már elég nagy volt a különbség több statisztikai mutatóban, mint például a faultok esetében, vagy a lepattanózásban, amiért pedig ezek a számok a vendégek fölényét mutatták, várható volt, előbb-utóbb bajba kerülhet a házigazda. Nem is maradt el a debreceni fordítás, ami, mint később kiderült, hevesi részről végzetesen hatott a találkozó végeredményére.

 

A remekül játszó, dupla-duplát elérő Máté Balázs irányította vendéglátó próbált visszajönni a meccsbe, ám, amikor két minutummal a vége előtt először alakult ki tízpontos hátrány (70-80), már érezni lehetett, eldőlt a csata. Nem is történt már újabb fordulat az összecsapáson, így ezt a meccsét is elbukta az egri csapat, ami viszont már súlyos következményekkel jár. A mai vereség azt jelenti, hogy egy körrel a bajnokság alapszakaszának vége előtt matematikailag is biztosan utolsó helyen zár a társaság. Ez annyit tesz, hogy a közelgő alsóházi rájátszásban végig pályahátrányban lesz kénytelen szerepelni az EKE-Eger-KOK, avagy a bennmaradáshoz mindenképpen kell majd idegenben nyerni, ráadásul nem is csak egyszer...

 

 

Mestermérleg:

 

Váczi Péter: - Abban látom a vereségünk okát, hogy, amíg Debrecenben hetvenegy pontot kaptunk, addig itthon tizennéggyel többet. Ott hússzal megnyertük a lepattanózást, most meg simán elvesztettük. Ez a két tényező épp elég egy ilyen meccs elvesztéséhez, ám az utolsó negyedben már a kondicionális problémáink is kirajzolódtak. Van még egy alapszakasz meccsünk Sopronban, aztán a rájátszást a DEAC-cal kezdjük, szeretnénk majd akkor visszavágni.


 

 

 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

 

NB I/B, férfiak, Zöld-csoport, 25. forduló
EKE-Eger-KOK – DEAC U23
79-85 (26-20, 20-23, 18-19, 15-23)
Eger, Eszterházy-csarnok, zárt kapuk mögött.
V.: Tóth K., Németh P., Kruk M.
EKE: Illés B. 8, Csomor P. 7/3, Pomázi 3/3, SZABÓ M. 12/6, Szicsák 9. Cs.: Steier 5, Ungi 7/3, Klepej, MÁTÉ 28/6. Edző: Váczi Péter.

 

 

 

A 25. forduló további eredményei:

 

Békési SzSK – Vásárhelyi Kosársuli 91-102
Óbudai Kaszások KA – Atomerőmű KSE Bonyhád 89-75
Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – SMAFC 61-54
Conoil Motax KC Pápa – Újpest-MT 90-96
Ceglédi KE – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 93-73

 

 

 

 

 

 

Fenyves Balázs, 2021.03.21.
(FOTO: Balogh Tibor)


< Vissza