Elkezdték NB I-es női kéziseink

A kedd délelőtti sajtótájékoztatóval indult a 2018/2019-es felkészülés.

 

Hagyományos módon, szezonindító sajtótájékoztatóval indította az új szezont az Eszterházy KESC felnőtt együttese, szerda délelőtt ugyanis a Leányka úton mutatkozott be a média megjelent képviselői előtt.

 

Egészen pontosan reggeli edzéssel indult el az új idény, hiszen a legelső foglalkozáson már szabadtéri futás és konditermi tréning szerepelt a programban, meg egy kis kapusedzés. Ezt követően viszont már tényleg a bemutatkozásé volt a főszerep az Eszterházy-csarnokban, ahol az Eszterházy Károly Egyetem rektora, az EKESC elnöke, dr. Liptai Kálmán nyitotta meg szavaival az eseményt.

Az egyetemi sport ideológiáját többször kihangsúlyozva, ezúttal is hallhattuk, hogy olyan értéket kíván teremteni az együttes a fiatal sportolók versenyeztetésével, amely továbbra is kuriózumnak számít. Különösen, ha arra gondolunk, hogy nem lesz olyan tagja az alakulatnak, aki ne az egyetem padsorait koptatná. Az intézmény első emberének véleménye szerint, az egy évvel ezelőtt megtörtént személyi változások új távlatokat nyitottak meg, aminek első lépcsőfoka volt az NB I/B-s bajnoki cím.

 

Dr. Liptai Kálmán után a klub ügyvezetője, Jordán Dániel kapott szót, aki kifejtette, a tavalyi szezon lezárultával, folyamatosan azon dolgoztak kollégáival, hogy a felkészülés startjára megfelelő állapotok fogadhassák a csapat tagjait. Elhangzott, hogy teljesen más környezetbe került az egyesület azzal, hogy elvállalta az első osztályú indulást, de a háttér stabil, ezért, ahogyan eddig, így a továbbiakban is biztos lábakon áll a klub.

 

Sportszakmai szempontból elsőként Debre Viktor vezetőedző ismertetett olyan részleteket, amelyek már szorosan a kézilabdához kapcsolódnak. Bevezetőként mégis elhangzott a tavaly nyárról ismert mondat, miszerint bakancslistás tételt jelentett női gárdát irányítani. Amint azt az egyetemisták mestere elmondta, nem gondolta volna, hogy egy év múltán újabb pontot pipálhat ki személyes felsorolásában, nevezetesen, hogy NB I-es női csapat élén legyen. Az NB I. azonban más kávéház, ezzel személyesen is tisztában van, ugyanakkor az erősítések megfelelő beválásával, valamint a komoly munka elvégzésével elérhetőnek tartja a bennmaradás kivívását.

Ezen mondatokat követően jutottunk el arra a pontra, amikor Rutka Péter csapatvezető, másodedző ismertette a 2018/2019-es keretet. Mint elmondta, tíz új játékost köszönthetünk, akik közül többen visszatérőként voltak jelen az eseményen.

 

Az élvonaltól elbúcsúzó Vasastól érkező Pados Mónika neve nem csenghet ismeretlenül a Leányka út környékén, mint ahogyan a Balmazújvárosból érkező Borbély Márta, Juhász Renáta kettősé sem. Rajtuk kívül Tóth Alexandra Siófokról, Vörös Szimonetta a NEKÁ-ból, Brettner Zsófia a Budaörsből, Gaylhoffer Ildikó szintén a Balmazújvárosból, Bernát Dorina az Érdből, míg a Sallai Nikolett, Kuti Bettina duó az MTK-Budapest alakulatából tette át székhelyét.

 

Utóbbi játékos egyébiránt nem tudott részt venni a sajtótájékoztatón, mivel a jelenleg is tartó debreceni Junior Világbajnokság legjobb nyolc közé jutott magyar válogatottjának tagjaként a piros-fehér-zöld színeket képviseli. Rajta kívül az előző szezon végén porcműtéten átesett Buzsáki Nikolett, valamint Bocsi Szonja hiányzott az eseményről, ugyanakkor Csomós Anna és Dohány Vanda személyében két ifjúsági korú játékos a többiek között ült. Mint azt megtudtuk, azért, mert a másfél hónapos felkészülést a két saját nevelésű tehetség is a „nagyokkal" együtt végzi el.

Rutka Péter ezen információk ismertetése után technikai részleteket is megosztott a helyszínen tartózkodókkal. Ezek alapján kiderült, hogy az első osztályban is az Eszterházy-csarnok jelenti majd az együttes hazai pályáját, azonban az is biztosnak mondható, hogy az FTC, és a Győr elleni összecsapásokat a Kemény Ferenc Sportcsarnokban kívánják rendezni, a minél nagyobb közönség elérését elősegítve ezzel.

 

Ha már közönség, mindezidáig négyszáz főig volt maximalizálva a Leányka úti létesítmény befogadóképessége, amivel kapcsolatosan a csapatvezető elmondta, a kapu mögött kialakítandó plusz területekkel további száz fő csarnokba történő bejutásán dolgoznak, vagyis jó esetben akár ötszázan is a helyszínen szurkolhatnak majd a lányoknak.

 

Változik viszont a belépés menete abból a szempontból, hogy a várható nagy érdeklődés miatt a korábbi első osztályú szezonhoz hasonlóan, idéntől újra belépőjegy megváltásával lesznek látogathatóak a hazai mérkőzések. Bérletes rendszer kidolgozása is napirenden van, ám ebben egyelőre nincsenek konkrétumok.

Azt is megtudhattuk, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség kedd délelőtti sorsolása során arra is odafigyeltek, hogy

Eger város két felnőtt első osztályú kézilabda gárdájának hazai összecsapásai ne ütközhessenek. Mindez azt jelenti, hogy azokon a hétvégéken, amikor az EKESC hazai környezetben szerepel, akkor az Eger SBS Eszterházy férfi gárdája idegenben lép pályára, és ugyanígy fordítva.

 

A sajtótájékoztató közös csapatképpel zárult, előtte azonban dr. Liptai Kálmán minden bizonnyal sokakat meglepő célkitűzés-ismertetésével, miszerint az egyetemet akárhol is számításba veszik, mindig az első háromban szeretne lenni, tehát itt is ez a cél! A zárszó természetesen mindenki arcára mosolyt csalt, már csak azért is, mert elsőre valószínűleg sok mindenki aláírná a biztos bennmaradást...


 

 

Az Eszterházy KESC nyári érkezői:


Tóth Alexandra, kapus – (Siófok KC, NB I.)
Vörös Szimonetta, balszélső – (NEKA, NB I/B)
Sallai Nikolett, balszélső - (MTK Budapest, NB I.)
Pados Mónika, balátlövő - (Vasas SC, NB I.)
Brettner Zsófia Dorina, balátlövő - (Budaörs, NB I.)
Borbély Márta, irányító - (NKK Balmazújváros, NB I/B)
Juhász Renáta, beálló – (NKK Balmazújváros, NB I/B)
Gaylhoffer Ildikó, jobbátlövő – (NKK Balmazújváros, NB I/B)
Kuti Bettina, jobbátlövő, jobbszélső – (MTK Budapest, NB I.)
Bernát Dorina, jobbszélső – (Érd NK, NB I.)

 

 

 

Az Eszterházy KESC 2018/2019-es felnőtt csapata:


Győrffy Alexandra, Leiner Bernadett, Tóth Alexandra – kapusok, Bernát Dorina, Sepsi Réka – jobbszélsők, Gaylhoffer Ildikó, Kuti Bettina – jobbátlövők, Borbély Márta, Petrovics Gerda – irányítók, Juhász Renáta, Sári Barbara – beállók, Bocsi Szonja, Brettner Zsófia Dorina, Hanczvikkel Zsanett, Kobela Tamara, Pados Mónika – balátlövők, Buzsáki Nikolett, Sallai Nikolett, Vörös Szimonetta – balszélsők, Debre Viktor – vezetőedző, Rutka Péter - másodedző, csapatvezető, Bíró Imre – kapusedző, Fábián Gábor – masszőr, Varga Zoltán – technikai-vezető.

 

 

 

 

 

 

Forrás: eszterhazykesc.hu, Fenyves Balázs, 2018.07.11.
(FOTO: Kakuk Dániel)


< Vissza