Fantasztikus kupasiker!

Utolsó módosítás: 2019. október 30.

Utolsó másodperces gól döntött az első osztályú Békéscsaba elleni MK-meccsen.

 

Kettő-kettőről indult az Eszterházy SC és szerda esti ellenfele, az EUbility Group-Békéscsaba egymás elleni mérkőzése, már, ami a két klub örökmérlegét illeti. A korábbi években eddig négy bajnokin feszülhetett egymásnak a hevesi, és békési megyeszékhelyeket képviselő gárdák, melyek közül kétszer (a 2013/2014-es szezonban) a lila-fehérek, míg kétszer (a tavalyi K&H Ligában) a mieink örülhettek.

 

A Magyar Kupa azonban más kategória, ebben a sorozatban ugyanis korábban még soha nem nézett egymással farkasszemet a két egylet. A kupasorozat negyedik fordulójába jutás mellett a presztízsnek is komoly szerepe lehetett, legalábbis Horváth Roland együttese ez előző idényről sok mindent ápolhatott az egriekről, csak éppen jó emlékeket nem. Idén ugyanakkor már osztálykülönbség is megmutatkozott a felek között, ezért alapvetően a vendégek számítottak a párharc esélyeseinek.

 

Így indult az összecsapás, illetve több hazai hiányzóval. A már megszokott Petrovics Gerda, Bíró Eszter kettőshöz csatlakozott a derékfájdalmakkal bajlódó Kuti Bettina, és még, ha ez sem lenne elég, a kapus Leiner Bernadett a kedd délutáni edzést láz miatt hagyta ki. A hiányzók, és nehézségek ellenére, keményen, és jó szellemben kezdte a találkozót a házigazda.

 

Egészen a tízedik percig nem is sikerült vezetniük a lila-fehéreknek, korábban ugyanis döntetlen állásról mindig az egyetemisták tudtak elmozdulni. Alekszandra Vukajlovics találatával viszont valamelyest megváltozott a meccs, abban a tekintetben, hogy innentől folyamatosan két-háromgólos fórt birtokoltak a viharsarkiak.

Némiképpen meglepően is hatott ennek tükrében, hogy elsőként a vendégek mestere kért időt. Sajnos azonban a folytatásban mégsem a mieink kedve szerint zajlott a játék, mínusz négynél legalábbis az addigi legnagyobb differencia alakult ki. Kicsit kezdtük ekkoriban félteni a lányokat, nehogy túlságosan is ellépjenek a békésiek, szerencsére mégis sikerült ránk cáfolniuk Iván Emesééknek, akik a szünetig kettőre faragták hátrányukat.

 

Amennyire reménykeltően ért véget az első játékrész, olyannyira startolt rosszul a következő felvonás. Még csak két minutum ment el, és máris megint közte négynél tartottunk, ebből is látható volt, a vendégek úgy jöttek ki az öltözőből, hogy lehetőleg minél hamarabb olyan előnyt harcoljanak ki, ami révén nyugodtabb végjáték elé nézhetnek.

 

A bajt csak tetézte, hogy ártatlannak tűnő szituációnál Pados Mónika kapott a lábához, aki némi ápolásra szorult a pályán. A jó hírt az jelentette, hogy a következő támadásnál már vissza is tudott jönni az egriek átlövője, igen ám, csak mivel nem történt szabálytalanság, pláne nem kétperces büntetés, így az ápolás miatt három támadásnak el kellett volna mennie, hogy a szabályok szerint visszatérhessen. Így viszont jött a jogos kiállítás, ami nem hozta túl jó helyzetbe a vendéglátót.

 

Ennek ellenére sem lehetett egy szavunk sem a hazaiakra, akik folyamatosan próbáltak tapadni ellenfelükre. A félidő közepénél járva, ismét sikerült látótávolságon belül érni, sőt, 19-20-nál egészen minimálisra olvadt a különbség. A jég mégsem akart megtörni. Az abszolút hajrá következett, és nagyon nem állt jól az egriek szénája.

Kevesebb, mint öt perc maradt hátra a találkozóból, és az eredményjelző 23-27-es állást mutatott. Sokan talán már ekkor nem igen raktak volna egy forintot sem arra, hogy a vége örömünnep lesz, pedig ez történt. Nagyon jól bírták erővel az egyetemisták, és támadásról támadásra csökkentették hátrányukat.

 

Aztán elérkeztünk az utolsó perchez, amikor a Békéscsaba plusz egynél azért támadott, hogy eldöntse a meccset. Nem tudta. Visszakapta a labdát Debre Viktor és Rutka Péter együttese, majd huszonhat másodperccel a vége előtt jött az utolsó időkérés. Ami elhangzott a kispadnál, abból gyakorlatilag semmi sem valósult meg, de nem is baj, mivel néhány másodperccel a végső dudaszó megszólalását megelőzően, a jobbszélső Bernát Dorina kezébe került a labda, aki talpról, a jobb kettes pozícióból a bal felső sarokba (!) bombázta a játékszert.

 

Ezzel véget ért a mérkőzés, a csarnok pedig szó szerint felrobbant a gólörömtől. Nem is csoda. A kupaszabályoknak köszönhetően, miszerint nem azonos osztályú csapatok párharcánál, döntetlen esetében az alacsonyabban jegyzett fél jut tovább, a 27-27-es végeredmény így nem, hogy bravúrt, továbbjutást ért. A lányokat hosszú percekig éltette a lelkes publikum, nem véletlen, a történelmi sikerrel ugyanis már a Magyar Kupa negyedik fordulójában folytathatja az Eszterházy SC.

 

Mestermérleg:

 

Debre Viktor: - A Békéscsaba jól ment bele a mérkőzésbe, és úgy gondolom, kontrollálta a játékot. A szerencse kellett a végén a döntetlenhez, és Bernát Dorina helyzetfelismerése. Továbbra is azt tartom, amit mondtam, a Békéscsaba egy jó csapat, az más kérdés, hogy kevés játékossal rendelkezik, és hogyha kiesik ebből a keretből három-négy ember, az nagy vérveszteség. Mi mindent megtettünk, szerintem, nem is volt bennünk ennél több, és még egyszer mondom, szerencsével jutottunk tovább, aminek ugyanakkor nagyon örülünk.

 

Horváth Roland: - Folyamatosan van nálunk valami baj. Persze, bele lehet menni, hogy hány játékos sérült, és mennyi hiányzott, de igazából olyan mély gödörben vagyunk, amiből nagyon nehéz kirángatni a lányokat. Megértem őket is, kevesen vagyunk, folyamatosan négy-öt ember van nyomás alatt tartva, akiktől állandóan elvárjuk a jó teljesítményt. Női kézilabdáról van szó, és, aki tudja, hogy ez mit jelent, annak nem kell elmagyarázni. Az Eger vezeti az NB I/B-t, jól játszik, nagyon jó kis gárda benyomását kelti, úgyhogy gratulálok a továbbjutáshoz, és további sok sikert kívánok!


 

 

 

A mérkőzés jegyzőkönyve:


Magyar Kupa, 3. forduló
Eszterházy SC – Eubility Group-Békéscsaba 27-27 (12-14)
Eger, Eszterházy-csarnok, 280 néző.
V.: Horváth Z., Simó A.
EKESC: GYŐRFFY – BERNÁT D. 4, BRETTNER 4, PADOS 3, KOBELA 4, BUZSÁKI 4, SÁRI 4 (3). Cs.: LEINER – PANKOTAI, IVÁN E. 4. Edzők: Debre Viktor, Rutka Péter.
BÉKÉSCSABA: Balog J. – Kovács A. 5, BARJÁN 5, Marincsák 3 (2), Agbaba 4, VUKAJLOVICS 10, Mézes. Cs.: Kukely A., Kukely K., Dombi. Edző: Horváth Roland.
Hétméteresek: 4/3. ill. 2/2.
Kiállítások (kétperces): 8 perc, ill. 12 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 1-1, 12. p.: 3-4, 18. p.: 6-8, 24. p.:8-12, 36. p.: 13-16, 42. p.: 16-19, 48. p.: 20-22, 54. p.: 22-26.

 

 

 

A 3. forduló további eredményei:


Gödi SE - Kisvárda Master Good SE 23-34
Motherson-Mosonmagyaróvár – Dunaújvárosi Kohász KA 29-31
Kecskeméti NKSE - Szent István SE 22- 32
NEKA - Moyra-Budaörs Handball 47-23
Gárdony-Pázmánd NKK - Szombathelyi KKA 27-29
Mohácsi TE 1888 – Alba Fehérvár KC 19-32
Vasas SC - MTK Budapest 28-46

 

 

 

 

 

 

Forrás: eszterhazysc.hu, Fenyves Balázs, 2019.10.30.
(FOTO: Kakuk Dániel)


< Vissza