Pontmentés a Vasasnál

Utolsó módosítás: 2021. április 25.

Közel álltak kézilabdásaink a győzelemhez az eddig hibátlan listavezetőnél.

 

A tavasz rangadója. Nem igazán szorul magyarázatra, hogy miért ezen a módon vezettük fel az NB I/B keleti csoportjában második helyen álló Eszterházy SC soron következő bajnokiját, hiszen a tizenöt meccséből tizenöt győzelmet szerző Vasas SC otthonában a mezőny két legerősebb gárdája nézhetett egymással farkasszemet.

 

Előzeteseinkben úgy fogalmaztunk, hogy mindkét oldalon hemzsegni fognak a hiányzók, ami a szombat délutáni meccs kezdetére be is bizonyosodott. Ettől függetlenül szoros összecsapásra, kiélezett játékra, és nagy küzdelemre számíthattak mindkét gárdánál. Visszatérve még a keretekre, a mieinknél ujjtöréséből ezen a meccsen tért vissza a kapuba Vajk Eszter, ám, hogy erre a hétre is jusson „kieső", ezúttal Juhász Renáta nem állhatott rendelkezésre az állandó hiányzók mellett. A kiváló beálló ebben a szezonban már nem is lép többet pályára, a (pozitív töltetű) okokról

később számolunk be...

 

Nem kezdett jól az ESC, és akkor még finoman fogalmaztunk. Kicsit olyan érzése volt az embernek, mint, amikor január végén a Ligakupa csoportkörének utolsó összecsapásán hárommal kellett volna nyerni a Kispest otthonában. Nagyjából a soroksári első tíz percet sikerült lemásolni ezen a találkozón, amit csak azért hozunk most fel, mert szerencsére a folytatás is arra a játékra hajazott.

 

Az első két angyalföldi gólra két egri találat érkezett válaszként, ezt követően viszont meg sem álltak a hazaiak 6-2-ig. Zsadányi Sándor egyre izgatottabban gyűrte kezében a „T-betűt", időt mégsem kért. Mintha csak ráérzett volna valamire, hogy a következő támadástól változik a helyzet. Nos, egri részről egy 5-0-ás sorozatot láthattunk, nem egészen három perc alatt, amivel először örülhettünk vezetésnek (6-7).

Innentől kezdve a szünetig fej-fej mellett haladtak a csapatok, hol a listavezető, hol a tabellán másodikként érkező ellenfele állt jobban. Amennyiben ezt nézzük (bár fél perccel a félidő vége előtt idő kérés után támadhattak ismét a vezetésért a feketemezesek), igazságosnak nevezhettük féltávnál a döntetlen állást. Ettől függetlenül némi hiányérzetünk lehetett, mert nem volt annyira éles a Vasas, mint ősszel, és ezt jobban is ki lehetett volna használni.

 

Ezek után fantasztikus húsz minutum következett az egyetemistáktól, kezdve onnan, hogy visszajöttek a pályára a lányok. Egészen egyszerűen semmilyen ellenszer nem volt ekkoriban az egri támadásokkal szemben, amelyek javarészt gyors lefolyásúak voltak, ami pedig a legfontosabb, rendkívül eredményesek. Bató Lili pazar labdavezetése meghaladta az osztály színvonalát, nem is csoda, hogy a játékrész felénél már öt góllal sikerült ellógni (21-26).

 

A mieink nagyon fent, a piros-kékek nagyon lent voltak ekkoriban, és igazából a szívünkre téve a kezünket, nem nagyon tudtunk olyan forgatókönyvet elképzelni, hogy lelki, fizikális, no meg eredmény tekintetében is forduljon a kocka. Pedig fordult. A házigazda egymás után vezette pontos akcióit, míg vendég részről a létező legrosszabbkor jött elől a hullámvölgy.

 

Hét perccel a vége előtt az akkor kilencedik találatánál járó Pénzes Laura révén meg is érkezett egyenlő állásra a fővárosi együttes, egy attakkal később pedig már a vezetést is megszerezte (30-29). Őszintén bevallva, nem akartunk hinni a szemünknek, mert olyan fölényben játszottak az egriek, ahonnan nem lett volna szabad visszaengedni a riválist.

 

A vége így elképesztően izgalmasra sikeredett, amikor viszont Pénzes ismét villant, már az utolsó percen belül jártunk, tekintve pedig, hogy ennél a pontnál 33-32 állt a táblán, tudtuk jól, legfeljebb a remi lehet benne. Azt viszont becsületbeli ügynek tekintették az egyetemisták, Bató Lili tizenegyedik villanásával így összejött legalább a pontmentés.

 

Érdekes képzavart láthattunk a végső dudaszó megszólalásának pillanata után, hiszen a mieink mintha bajnokságot nyertek volna, úgy ünnepeltek, mialatt a hazai játékosok lesújtva ültek a földön, és a kispadon. Pedig a helyzet az, hogy a budapestiek így továbbra is őrzik egypontos előnyüket, mialatt két meccsel kevesebbet játszottak, szóval négy körrel a vége előtt a helyzet változatlan, és szinte bajnoknak tekinthető a Vasas. Az Eszterházy SC-t ennek ellenére is óriási elismerés illeti, ugyanis a hosszú hetek óta fennálló nehézségek ellenére is hajszálon múlott a diadal.

 

 

Mestermérleg:

 

Zsadányi Sándor: – Nagyon rosszul kezdtük a meccs elejét, szerintem, ismét előjött az izgalom a játékunkban. Utána viszont szépen összekaptuk magunkat, ami nagy lelki erőt mutat, pláne, hogy idegenben ilyen hátrányból ilyen csapat ellen vissza tudtunk jönni. A második félidőben már vezettünk is, és azt gondolhatta az ember, hogy talán megcsináljuk a csodát. Én azt érzem így elsőre, hogyha tudunk még kettőt cserélni, vagy nincs Alaxai Zoé harmadik kétpercese, akkor talán megnyerhettük volna a mérkőzést.


 

 

 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

 

NB I/B, kelet, 18. forduló

Vasas SC – Eszterházy SC 33-33 (13-13)

Budapest, Sterbinszky Amália Kézilabdacsarnok, zárt kapuk mögött.
V.: Kiu G., Kiu T.
ESC: Leiner – BERNÁT D. 6, Buzsáki 1, BRETTNER 6, SZECSŐDI 7 (4), BATÓ 11 (2), Kiser 1. Cs.: Vajk – ALAXAI 1, Romány K. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 4/3. ill. 6/6.
Kiállítások (kétperces): 12 perc, ill. 8 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 3-2, 12. p.: 6-3, 18. p.: 8-9, 24. p.: 11-11, 36. p.: 13-16, 42. p.: 17-20, 48. p.: 22-26, 54. p.: 29-29.

 

 

 

A 18. forduló további eredményei:

 

Gödi SE – Kispest NKK-Vajk 28-37
VS Dunakeszi – Hajdúnánás SK 31-34
Oxxo Energy Orosházi NKC – Tempo KSE 36-35
GBB Zrt. Kecskeméti NKSE – PC Trade Szegedi NKE 27-30
FTC U20 – Pénzügyőr SE 25-29

 

 

 

 

 

 

Fenyves Balázs, 2021.04.24.


< Vissza